Utstillingen Brød for kunsten

Advarsel, åpne i et nytt vindu. PDFSkriv utE-post

Utstillingen er åpen

 

 

Temautstilling i Galleri BOA 28. mai - 14. Juni 2009
Søknadsfrist for deltagelse 4. Mai 2009


Intensjon med utstilingen:

Levekårsundersøkelsen ble offentliggjort i 2008. Med utstillingen ”Brød for kunsten” ønsker vi å sette ytterligere søkelys på et svært viktig felt for kunstnernes livssituasjon; kunstneren som dobbeltarbeider.

Tittelen ”Brød for kunsten” henspeiler både på kunstnernes brødjobbing for å ha et økonomisk grunnlag til sitt kunstneriske virke og at denne brødjobbingen innen svært forskjellige yrkesområder i samfunnet gir erfaringer som nærer og gir innhold til kunstneriske uttrykk.

Diskusjonsforum
Med dette utstillingsprosjektet ønsker vi å utfordre, belyse og diskutere. Vi vil ta i bruk alle kunstneriske media og uttrykksformer inkludert alvor, humor og ironi.

Det vil bli opprettet en blogg om temaet i god tid før utstillingsåpning. Bloggen vil presenteres som et kunstprosjekt under utstillingen, der publikum kan delta i forkant og underveis med sine historier og synspunkter omkring tematikken. På denne måten ønsker vi å skape debatt på demokratisk vis, der alle har muligheten til å ytre seg her.

Dokumentasjonsvideo om kunstnerkår / dobbeltarbeid: Vi ønsker å engasjere en kunstner til å samle inn videointervjuer med kunstnere i flere generasjoner som har spesifikke erfaringer med rollen som dobbeltarbeidende kunstner. Videoen blir presentert som et videoverk på utstillingen der målet er å starte en innsamling av slike historier og der videoen i etterkant blir gitt til Oslo Museums arkiv som en del av deres dokumentasjon av Oslos historie.

Katalog:
Deltagende kunstnerne blir invitert til å beskrive arbeidene sine for å belyse kontekst og innhold. Katalogen vil generelt bidra til å sette arbeidene inn i en helhet og vise til den røde tråden som knytter arbeidene sammen: Brød for kunsten.

Den største sponsoren av norsk kunstliv er kunstnerne selv i form at nedsatt økonomisk levestandard sammenlignet med tilsvarende tidsbruk i andre yrker og direkte bruk av økonomiske midler til å dekke produksjonskostnader. Denne bruken av økonomiske midler kan ikke sammenlignes med investering i tradisjonell næringsvirksomhet der målet er profitt.
Det har i det siste vært en offentlig vilje til å se på vilkårene for selvstendig næringsdrivende i enkeltmannsforetak, men billedkunstnerne faller lett utenfor selv disse ordningene det nå legges grunnlag for fordi inntekten er for lav.
Det er dobbeltarbeidet, rollene både som kunstner - selvstendig næringsdrivende og som ansatt - lønnsmottager som gir utfordringer. Kunstnerne faller her mellom ”alle stolene” i offentlig regelverk og forståelsesrammer i samfunnet.
På grunn av holdninger i samfunnet har billedkunstnerne knyttet en viss grad av selvpålagt tabu til dette dobbeltarbeidet ; en “vellykket kunstner” klarer seg økonomisk, altså at man blotlegger sin egen ”svakhet” ved å fokusere på dobbeltarbeidet. Det er derfor underkommunisert.

Har du et prosjekt eller arbeider som berører denne tematikken kan du søke om å delta.
Søknadsfristen er 4. Mai, men meld gjerne i fra tidligere eller ta kontakt med daglig leder hvis du ønsker mer informasjon. Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen