• 28.05.09
  Jeg jobbet på Teater Caféen da jeg var student hos kunstakademiet. Ellers, jeg har en del små jobber : Jeg er…
  Les mer …
 • 28.05.09
  Til Brød for Kunsten,
  Her er noen av mine jobber gjennom årene: Stått i Per og Påls snackbar ca…
  Les mer …
 • 28.05.09
  Hei! Jeg har hatt vaskejobb og jobbet i butikk.  Etter hvert begynte jeg å få regelmessig stipend, og sammen med…
  Les mer …
 • 28.05.09
  Det er veldig interessant - dette med arbeidssituasjonen vår.

  Jeg har tenkt helt fram til nå…
  Les mer …
 • 28.05.09
  Kjærligheten er større enn loven. Det må vel være kristendommens kjerne. På Stortinget denne uken kom også kjærligheten inn i…
  Les mer …
 • 28.05.09

  Garantiinntektsordningen for kunstnere ble innført i 1977. Kunstnerorganisasjonene hadde i fl ere år arbeidet for å få…
  Les mer …
 • 28.05.09
  Fra Kunst og Prekaritet av Eivind Slettemeås

  "Jeg stiller spørsmålstegn ved at det viktigste ved kunsten er dens <<verdi…
  Les mer …
 • 11.08.08
  Til sammen 19 kunstnere presenterer prosjekter som henter inspirasjon fra "brødjobber", kommenterer kunstneren som bidragsyter i samfunnet på forskjellige plan,…
  Les mer …

Jobben bare avbryter

Advarsel, åpne i et nytt vindu. PDFSkriv utE-post

Til Brød for Kunsten,
Her er noen av mine jobber gjennom årene: Stått i Per og Påls snackbar ca 1 år under utdanningen. På den tiden var det ikke studiestipend og jeg fikk heller ikke studielån fordi jeg hadde hatt før. Lenge laget jeg landskapsmodeller i kork for arkitekter, jeg jobbet som roomservice om natten på SAS Scandic i Bergen i etableringsperioden, kom meg inn på Haukeland sykehus som pleiemedhjelper og var ekstravakt på natten. Jeg holdt flere kurs på Friundervisningen i drama, akt- og krokitegning og modellering med gipsstøping. Noen stipend, konsulentjobbing og utsmykkingsoppdrag kom veldig godt med. Etter å ha hatt noen års kunstpause hvor jeg drev med dataundervisning, tjener jeg litt på å lage digitalt markedsmateriell.

Jeg så vel ikke på det som jobber for å overleve som kunstner, men måter å få inn penger på så regningene kunne bli betalt. Egentlig har jeg vanskelig for å se sammenhengen mellom hvor mye jeg jobber og hvor mye penger jeg har. Penger skal helst komme dalende fra oven av seg selv.
 
Hvis det hadde vært viktig å få betalt for innsatsen, hadde jeg valgt meg et yrke man kunne tjene penger på. Men det høres ut som om det betyr fast jobb, faste arbeidstider og liten frihet, så alt i alt er vel en av grunnene til at jeg har valgt dette, å få lov til å bestemme selv.
 
På den annen side har alle de forskjellige jobbene også gitt mye ekstrakunnskap om andre miljøer, og de har representert strukturerende perioder i livet. Jeg husker dem alle godt og ville ikke vært dem foruten. Nå, derimot, etter så mange år, synes jeg jobber bare avbryter konsentrasjonen og er forstyrrende for arbeidet. Men regninger skal jo fremdeles betales.
 
M-A