Deltakerne kunstnere

Advarsel, åpne i et nytt vindu. PDFSkriv utE-post

Til sammen 19 kunstnere presenterer prosjekter som henter inspirasjon fra "brødjobber", kommenterer kunstneren som bidragsyter i samfunnet på forskjellige plan, eller viser kreative metoder for å skape kunst i tidsklemma mellom ukommersiell kunstproduksjon og ren overlevelse. 

Brød for kunsten er en temautstilling med fokus på kunstnernes levekår og arbeidsforhold, hvor prosjektene har sitt utspring i deltidsjobber, dobbeltarbeid og forskjellige overlevelsesstrategier. I dette ligger det både et ønske om å sette kunstnerens økonomisk pressede situasjon og rolle som dobbeltarbeider på dagsordenen og slik følge opp levekårsundersøkelsen fra 2008, så vel som å vise hvordan kunstnere kan bruke deltidsjobber som idégrunnlag for sin egen kunstproduksjon. Utstillingen viser gjennom både alvorlige og humoristiske kunstprosjekter hva som kan bli resultatet når "brødjobben" blir blandet inn i kunstproduksjonen, hvordan man i mangel på tid eller penger anlegger forskjellige overlevelsesstrategier, og hvordan kunstneren kan lage kunst av nederlag, eller iscenesette seg selv i andre jobber enn som kunstner. 

Blant annet tar Sigbjørn Brattlie sin deltidsjobb som husmaler inn i galleriet gjennom en performance hvor en liten del av lokalet pusses opp gjennom utstillingen og pausetiden tilbringes i en fluktstol mens han drikker kaffe fra en ståltermos.

Andre eksempler som kan nevnes er Veronica Moen, som viser 40 avslag på søknader om utstillingsplass hos forskjellige gallerier og slik belyser en side av kunstnerens arbeide som publikum sjelden får innblikk i. Åsil Bøthun viser fotografier av kunstnere ikledd uniformer de benytter i sine ekstrajobber og Stefan Schröder presenterer en serie med bilder hvor han har iscenesatt seg selv i ulike jobbsituasjoner. Et prosjekt som også beveger seg ut av gallerirommet er laget av Anne Kristin Vangen. Hun har fått laget buttons med påskriften "Billedkunstner i arbeid". Disse vil bli delt ut gratis til billedkunstnere som kan bære dem på jobben og slik synliggjøre sin tilstedeværelse i samfunnet, både som kunstnere og som viktig arbeidskraft innenfor en rekke forskjellige bransjer. Brød for kunsten er både en spennende og mangfoldig utstilling, og et innspill i diskusjoner knyttet til kunstneres livsvilkår og arbeidsmarkedet generelt.

Utstillingen er støttet av Norske Billedkunstnere og Norsk Kulturråd.

Kurateringen er gjort av en arbeidsgruppe bestående av Anita Hillestad, Rachel Dagnall, Kari Hauge, Elisabeth Medbøe og Hans E. Thorsen

Mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

Mobil: 90 99 42 05