Anne Kristin Vangen

Advarsel, åpne i et nytt vindu. PDFSkriv utE-post

mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
web: www.annekristinvangen.wordpress.com
tlf. 55 32 55 45 / 4142 4203

 

 

BUTTON’S, med teksten Billedkunstner i arbeid

I flere år har jeg hatt lyst til å gjøre et politisk tufta prosjekt, basert på hva billedkunstnere (og andre kunstnere) gjør for å overleve. For å finansiere sin kunstneriske karriere og produksjon.

Gjennom Etablerings-seminaret under hovedfagstiden på SHKS fikk jeg høre at 5 % av alle registrerte billedkunstnere levde kun av sin produksjon. De resterende 95 % hadde andre inntekstskilder. Dette var dårlig nytt for en nyutdannet 30 åring i 1993. Bedre er det neppe blitt, i flg. den nylig gjennomførte Levekårsundersøkelsen.

Mitt ønske for prosjektet har vært å synliggjøre, vise at kunstnere i stor grad selv finansierer sitt arbeid. Jeg ville vise publikum, kulturbyråkratene hva kunstnere er villig til å gi, for å få lov til å holde på med arbeidet sitt. I et samfunn der man ved statens samtykke får ta opp studielån for å få en kunstutdanning. Med særdeles dårlige forutsetninger til å betale tilbake etterpå. Uten å legge sin utdannelse på hyllen, fordi man må tjene penger. For å betale tilbake de pengene man fikk låne. Til sin utdanning som billedkunstner. Det ser ut til at det ute i samfunnet råder en oppfatning om at kunstnere har alle ”kunstnerlønn”. En oppfatning skapt av media og kunnskapsløshet. Fordi kunstnere kanskje skjemmes, ikke ser på seg selv som kunstnere når de gjør lønnsarbeid. Ufaglært og mange med arbeid relatert til sin utdanning. Som mange andre har jeg i årevis tenkt ”ja, jeg har meg selv å takke..”

Men er det egentlig slik? Og skal det være slik?

Jeg ønsker å stille spørsmål. Har ingen svar, men det skal ikke hinder oss i å stille spørsmålene.

I utgangspunket ville jeg lage en fotoserie kalt En billedkunstner i arbeid. Den skulle vise billedkunstnere i sine lønnsforhold. Følgetekst med cv, utdanning, utstillinger, kunstnerisk karriere. Men fordi jeg aldri har hatt overskuddspengene til å gjøre prosjektet,(er dette salgbart???) har det aldri blitt noe av. Foreløpig.

Etter at Levekårsundersøkelsen ble offentliggjort i 2008 begynte jeg med en egen liten stille aksjon. Jeg fikk jeg laget noen button’s med tekst på. Disse ble gitt til venner og bekjente. Med svært ulik reaksjon. Noen har tatt merket på seg som en æresbevisning. Andre har takka nei fordi de ”ikke er billedkunstner nå”. Jeg bruker selv min button på jobb i Bergen kommune. De ulike reaksjonene fortalte meg at her rører det seg noe. Og det har gjort at jeg har valgt å ville utfordre flere.