Anonym kunstner

Advarsel, åpne i et nytt vindu. PDFSkriv utE-post

Anonym video

Dim lights Download Embed Embed this video on your site

 

Billedkunstner, absolutt anonym

Produsent: Kari Hauge

 

Er utdannet både i Oslo og Barcelona. Har tidligere jobbet som smykkekunstner, body art, og har bl.annet stilt ut Louisiana i København, på en utstilling kalt ”Homo Decorans”. Har stor utstillingsaktivitet, både separat og kollektiv i inn- og utland. Jobber nå med grafikk, animasjon og videoproduksjon. Har lagd en video, ”Communicare”, om kroppsspråk, med støtte fra Norsk Kulturråd. En video typisk 80-talls, med styling og kroppsmaling osv.
Til denne utstillingen, ”Brød for Kunsten”, planla jeg en videoproduksjon hvor flere kunstnere fra et verksted jeg er tilknyttet, skulle diskutere forskjellige overlevelsesmekanismer som de benytter seg av. Noen har garantiinntekt, noen har stipend og andre fyker fra den ene brødjobben til den andre - og lager kunst innimellom.
Da jeg skulle til med konkret produksjon var det ingen som ønsket å stå frem. Det var et for sårbart og skambelagt tema. Én kunne tenke seg å snakke, men betingelsen var å være absolutt anonym og forslo for spøk å sitte i en burka.
Den ledetråden fulgte jeg og har på utstillingen en video ”Absolutt Anonym”, en billedkunstner som skjuler seg inni en burka. Hun forteller om brødjobber, opplevelser av soloppganger på nattevakt, som tannlegeassistent med perleøredobber og refleksjoner rundt hvor lenge er etableringsfasen. En billedkunstner som viser både sårbarhet og pågangsmot.

Det er jo sprøtt å sitte her i burka?.-helt anonym, og særlig når jeg som kunstner jobber egentlig for å bli så synelig som mulig.Men jeg velger å være anonym nå, absolutt anonym! Jeg er billedkunstner og lever for kunsten, men kan ikke leve av kunsten. Det er både et sårbart og noe tabubelagt tema. Ikke egentlig kunstnere imellom, vi snakker mye om penger, -men i miljøet rundt, familie, venner og bekjente. Også var det brødjobbene mine da: Jeg har hatt nattevakter på et hjem for utviklingshemmede, da fikk jeg med meg noen fantastiske soloppganger som jeg tegnet. Jeg jobbet også på et gamlehjem en gang og jeg tegnet noen ansikter med furer og merker etter et levd liv. Og videre andre brødjobber....